Hvilke effekter ga alternative arbeidsplaner i Boreal buss?
Boreal Buss i Kristiansand satte høsten 2023 i gang et prøveprosjekt med «Alternative arbeidsplaner». De erfarte positive effekter, mens hovedmålet om redusert sykefravær ble ikke oppfylt. Hva kan andre virksomheter lære av det Boreal har prøvd ut og gjort?
Ved skolestart høsten 2023 innførte Boreal buss i Kristiansand en rekke endringer i arbeidsplanene for sine bussjåfører. Prosjektet var basert på en teori om at arbeidsplaner som var bedre tilpasset sjåførenes livssituasjon og ønsker, skulle bidra til redusert sykefravær. Målet var at reduksjonen i sykefraværet skulle dekke de økte kostnadene ved disse arbeidsplanene. Elementer som ble prioritert i prosjektet var særlig lengden på arbeidsdagen og tilrettelegging for ansatte med små barn – såkalt «barnehageturnus».
De viktigste endringene i arbeidsplanene var:
Pause midt i skiftet
3-timers arbeid på hver side av pausen
Ordinære tjenester ferdig før kl. 20:00 på ukedager skulle maks ha 8 timer betalt tid
Kun en rushtidspeak per tjeneste (gjaldt ikke delte skift)
Delte skift, kveldstjenester etter kl. 20:00, lørdag og søndager og skolekjøring ble holdt utenom
Forsøket skulle ikke endre de avtaler og prinsipper som lå i bedriften knyttet til hverdagen, men komme som et tilleggstiltak til det som allerede gjøres.
Viktige forutsetninger for gjennomføringen.
Det ble det gjennomført flere sjåførmøter for å sikre god informasjon og forankring
80 prosent av sjåførene fikk sine prioriteringer innvilget gjennom generalutlysningen
Tillitsvalgte fikk en sentral rolle som bindeledd mellom ledelse og ansatte, og ble ansett som en stor støtte og ressurs for prosjektet
Alt ble skriftlig dokumentert
Prosjektet gikk fra skolestart i august 2023 til skolenes slutt i juni 2024. Resultatene fra dette året ble satt opp mot forutgående år (høsten 22-våren 23) som et «normalår».
Foto: Boreal Buss
Teorien om redusert sykefravær slo ikke til
Erfaringene fra forsøket viste at justeringene på tjeneste og turnus ikke har gitt et lavere sykefravær i perioden.
Likevel kan Boreal rapporterer om flere positive erfaringer med sine alternative arbeidsplaner der de viktigste er:
Et godt og forsterket samarbeidsklima mellom ledelsen og de ansatte og mellom ledelsen og de tillitsvalgte. De tillitsvalgte fikk samtidig en tydeligere rolle overfor sine medlemmer
Gode tilbakemeldinger fra ansatte på økt fleksibilitet og mulighet til å påvirke egen arbeidshverdag. Boreal valgte i prosjektet til en viss grad å se bort fra ansiennitetsprinsippet og heller vektlegge behovene til ansatte med små barn ved tildeling av turnuser (etter avtale med tillitsvalgte). Erfaringen var at de ansatte hadde stor forståelse for dette
Det ble større forståelse blant partene for kompleksiteten i oppbygging og fordeling av kjøringen
Særskilte utfordringer eller barrierer?
Hva opplevde Boreal av utfordringer eller barrierer for gjennomføringen av prosjektet? Blant flere punkter er disse to de viktigste:
Det var en feil å benytte 15-meters busser for de utvalgte sjåførene i prosjektet. Mange hadde mindre erfaring med disse, slik at det ble flere skader og høyere kostnader enn ved vanlig kjøring.
I forhold til målet om redusert sykefravær var det en utfordring at måling av arbeidsrelatert sykefravær ble vanskelig fordi de ansatte i liten grad krysser av for dette.
Hva kan andre lære, og hva gjør Boreal videre etter prosjektet?
Boreal har, basert på erfaringene fra prosjektet, valgt å videreføre en endret arbeidstidsordning, men i mindre skala.
De har erfart at lokale avtaler, partsamarbeid og fleksibilitet er svært viktig for å lykkes.
De har også erfart at det er riktig å holde noen turnuser utenfor vanlig tjenestepraksis for å ivareta ansatte med spesielle behov.
Boreal vil fortsette å utfordre ansiennitetsprinsippet ved prosjekter for å se på alternativer til normal praksis.
Ønsker du å vite mer? Ta kontakt med Harald Vålandsmyr i Boreal Buss.