Kan partsinvolvering i lederutvikling fungere?  

Hvordan kan lederutviklingskurs være med på å utvikle og forbedre arbeidsmiljøet, øke kompetansen, bedre partssamarbeidet og forebygge sykefraværet? I SJ Norge har de gjennomført to ulike opplegg med midler fra IA bransjeprogram. De har begge gangene hatt bistand fra NAV Arbeidslivssenter. De gjennomførte først en lederutvikling med fokus på å utvikle og forbedre arbeidsmiljøet, og å øke kompetansen til linjelederne. Deretter har de også gjennomført basisprogram i ledelse (Lederopplæring: Fra kollega til leder | NHO).  

De har hatt fokus på lederskap gjennom disse temaene;  

  • partssamarbeid med tillitsvalgte og verneombud 

  • medvirkning og forebyggende sykefraværsarbeid 

  • tilbakemeldingskultur 

  • bevisstgjøring av leders rolle og nærværsfaktorer 

  • avstandsledelse 

I tillegg til modulene i basisprogram i ledelse, som omhandler det å ta lederrollen, kommunikasjon, arbeidsmiljø, trygg kultur og veiledning, å stø stødig i krevende situasjoner og gode medarbeiderdialoger og konflikthåndtering.  

Foto: SJ Norge

Lederplattform som verktøy 

Målet har vært å gi økt kompetanse til linjeledere om lederskap tilpasset bransjen, med vekt på å sikre godt arbeidsmiljø, redusere arbeidsrelatert sykefravær og øke motivasjonen til alle medarbeidere. De fikk utarbeidet verktøy og metoder som ga lederne ferdigheter som benyttes i arbeidshverdagen. Blant annet har de utviklet og gjennomført et nettkurs for ledere med relevante tema, og de har etablert en felles lederplattform for SJ Norge.  Det førte til at det er tilrettelagt for ytterligere samarbeid mellom partene og gitt økt bevissthet om enhetlig ledelse spesielt når det gjelder oppfølging og avstandsledelse.  

Basisprogram i ledelse 

SJ Norge setter lederskap høyt på agendaen. Derfor har de også gjennomført Basisprogram i ledelse, spesielt for å få en enhetlig ledelse i virksomheten. Her ble NAV Arbeidslivssenter benyttet som fasilitator, og tillitsvalgte og verneombud ble involvert i alle modulene. Programmet ble gjennomført fysisk, og samlet ledere fra ulike områder.  

Basisprogram i ledelse ble en veldig positiv aktivitet ved at gruppen fikk et fint forum til å diskutere hvilken kultur de ønsker i SJ Norge, og hvordan ulike situasjoner skal håndteres.  

Partsinvolvering for bedre gjensidig forståelse og økt samarbeid 

I begge lederprogrammene ga de tillitsvalgte og verneombud råd i prosessen, og var aktivt med i opplæringene. Alle parter har blitt involvert gjennom strukturerte intervjuer om deres forventinger til lederskapet i virksomheten, relatert til de lederprinsippene som allerede lå til grunn. Det ble en suksessfaktor, hvor alle partene har fått større forståelse for lederrollen. Lederne trekker fram at det har vært positivt å investere og benytte tid sammen med vernetjeneste og tillitsvalgte, og at det er en større gjensidig forståelse for hverandres roller. I tillegg er det en økt forståelse for å jobbe mot felles mål og brukte tid i felleskap på lokalt nivå, og partssamarbeidet er styrket gjennom basisprogrammet, ved at partene fikk mer kjennskap til hverandres hverdag. 

 Se også artikkel om SJ Norge sin gjennomføring av basisprogram i ledelse hos Idebanken: Basisprogram i ledelse: Nyttig og gratis lederopplæring - Idébanken (idebanken.org) 

Ønsker din virksomhet mer informasjon. Kontakt IA bransjeprogram.

Forrige
Forrige

God struktur og involvering gir resultater

Neste
Neste

Hva fører til sykefravær, og hva fremmer nærvær?