Kvinner på skinner – veien til treffsikre tiltak 

Hvorfor har kvinner i togbransjen høyere sykefravær enn sine mannlige kolleger?  Forskjellen hadde «alltid» vært der, og spørsmålet ble ekstra aktuelt i Vy Tog Øst da forskjellen var overraskende stor i en periode. Både ledelsen og vernetjenesten visste at kvinner i alle bransjer ofte har høyere sykefravær enn menn, men kunne de få fram flere fakta om dette sykefraværet og bli mer konkrete på hva de skulle gjøre?  

Gjennom bransjeprogrammet fikk de muligheten til å engasjere forskere som i samarbeid med bedriftshelsetjenesten skulle kartlegge hva som kunne være utslagsgivende på fravær og nærvær. Spesielt ble kvinner i gruppen 30-39 år fulgt opp, da sykefraværet i en periode var overraskende høyt for disse.   

Målet var å etablere kunnskapsbaserte og målrettede tiltak for å redusere fraværet. Da var det viktig å få avkreftet eller bekreftet meninger om årsaker til fravær, og få bedre forståelse for hva som hemmer eller fremmer jobbtilfredshet. Det ville gi et godt utgangspunkt for å jobbe målrettet og hensiktsmessig med de riktige faktorene. Samtidig kunne Vy Tog få etablert en systematisk fremgangsmåte for å kartlegge problemstillinger, som også kunne brukes i fremtiden.  

For å gå systematisk til verks, benyttet forskerne flere metoder for å samle fakta. Analyse av historiske data, gjennomgang av statistikk og intervjuer med ansatte ble gjennomført for å sikre et best mulig grunnlag for å velge ut tiltak som kunne forebygge og redusere sykefravær.  Forskernes rapport ga flere mulige forklaringer om årsaker til kvinners sykefravær og de ga anbefalinger om veien videre. 

Styringsgruppen i prosjektet, der både ledelse og tillitsvalgte deltok, tok utgangspunkt i forskningsrapporten og valgte ut og konkretiserte tiltak for det videre arbeidet.  Å velge tiltak ut fra forskningsfunn ga både økt oppmerksomhet og tyngde, noe som var viktig da utprøving av tiltak tar lang tid, spesielt i en turnusbedrift.  De erfarte at langsiktige løp og et strategisk arbeid nærmest er en nødvendighet for å få gjennomført ønskede tiltak. 

Tiltakene som ble avdekket som mest virkningsfulle var:  

  • Utprøving av turnus som bør være med “fremlengs rotasjon”.  Utfordringen for mange kvinner er at de har lav ansiennitet og da blir de siste til å velge turnus. Deres arbeidstidsordninger kommer dermed for ofte i konflikt med forpliktelser de har overfor familien.   

  • Muligheten for fleksible vaktbytter ble smidigere med raskere saksgang gjennom administrative justeringer. 

  • E-læringskurs i arbeidsrettet ergonomi og kosthold ga økt kunnskap. De som tok kurset for to år siden, hadde en klar symptombedring på sine hovedplager. 

  • Tilrettelegging av sosiale arenaer, særlig for de som står utenfor sikkerhetstjenesten, var viktig for å sikre kontakt med kolleger. 

  • Støtte til egenvurdering av skikkethet for sikkerhetstjeneste gir større trygghet, da noen opplever det som vanskelig å vurdere egen skikkethet. 

Enkelte av tiltakene har vært gjennomført med god mottakelse, og er innført som varige endringer. Disse tiltakene fremmer arbeidsmiljø, og har isolert sett klar positiv effekt. Prosjektet har imidlertid også avdekket klare motsetningsforhold mellom arbeidsmiljøhensyn og arbeidstidsordninger som er opparbeidet over lang tid i godt partssamarbeid. Utprøving av turnus med «fremlengs rotasjon» og turnus som er mer tilpasset ulike behov i ulike livsfaser viser seg svært vanskelig å implementere fordi de kommer i konflikt med kompensasjonsordninger knyttet opp til ansiennitet som er opparbeidet over lang tid i partssamarbeid.  Her er partene enige om å ha et langsiktig løp for å se mulige løsninger for enkelte grupper. 

Prosjektet med sine funn og tiltak er blitt presentert i alle lokale arbeidsmiljøutvalg i Vy Tog Øst, og alle har tatt med tiltakene i sine handlingsplaner for å forebygge sykefravær og skader. Det er også etablert et samarbeid mellom NAV sine arbeidslivssentre og de lokale arbeidsmiljøutvalgene.  

Prosjektet “Kvinner på skinner” viser at gjennom grundig forskning, testing og implementering av målrettede tiltak, kan man oppnå økt kunnskap, målrettede tiltak og en felles forståelse omkring virksomhetenes arbeidsmiljøutfordringer. Prosjektet viser også at det er nødvendig å ha langsiktige perspektiv og ikke gi seg, men jobbe videre med tiltakene for å oppnå varige endringer. 

 Ønsker din virksomhet mer informasjon? Kontakt IA bransjeprogram.

Neste
Neste

God struktur og involvering gir resultater